De vacht van uw hond verzorgen

De verzorging van uw hond is een veeleisende bezigheid, maar de beloning van een mooie glanzende vacht en een gladde huid voor uw “maatje” is de tijd en moeite meer dan waard.

De ideale tijd voor het borstelen

Idealiter zou u moeten proberen om uw hond minstens één keer per dag te borstelen. Dit is vooral belangrijk als uw hond een huisdier is. Als u hem voor het eerst thuisbrengt, zal hij niet graag geborsteld willen worden. Wees geduldig en liefdevol, en in een mum van tijd zullen ze gewend raken aan de routine.

Begin met borstelen van achteren, werk naar de kop toe en negeer de afleidingen van de dag. Begin met een draadborstel en borstel in de richting van de haargroei, waarbij u de nodige stappen neemt om eventuele klitten te ontwarren of gelijkmatig van textuur te worden. Dit is vooral belangrijk bij gezinshonden, omdat de matten vlooien of andere problemen kunnen verbergen. Als u uw hond geborsteld heeft, borstel dan een paar rijstkorrels aan de buitenkant van de vacht en borstel opnieuw. De rijstkorrels trekken vuil aan en fungeren als een bedding voor vlooien, dus het is belangrijk om de vacht van uw hond geborsteld te houden om deze te verwijderen.

Zorg ervoor dat u de huid van uw hond na het borstelen controleert op droge schilfers of roodheid. Er zijn verschillende kwaliteitssprays voor Hondentrimsalon IJsselstein op de markt die kunnen worden gebruikt om de huid te stimuleren en huidproblemen te verhelpen. Gebruik hiervoor katoenen balletjes, en wees niet verbaasd dat de draderige haren van uw hond in de lucht terechtkomen.

Knip eventuele gekartelde randen voorzichtig af met een schaar en nagels. Speel op veilig, zodat u uw hond niet bezeert. De randen moeten gelijk liggen met de poten, en idealiter moet het knippen dicht bij het zwaartepunt van de hond gebeuren. Snijd met een kort, scherp mes plakjes van maximaal 2,5 cm breed en houd het mes niet langer dan 1 cm. Als u een schaar gebruikt, kunt u het beste bij het puntje van de nagel beginnen, en als u toch een naad tegenkomt, knip dan voorzichtig een lijntje uit met de nerf van de huid mee.

Voeding is een belangrijk aspect van de gezondheid van uw hond, en iets wat u serieus moet nemen. Veel voedingsmiddelen die als menselijke voeding worden aangemerkt, mogen niet aan uw hond worden gegeven. Dergelijk voedsel kan verleidelijk zijn, maar voor de gezondheid en de veiligheid moet u het vermijden. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts en houd menselijke voeding buiten het bereik van uw hond.

Hoe u het haar van uw hond borstelt, bepaalt u zelf. Sommigen geven de voorkeur aan een kam, en er zijn zelfs natuurlijke borstels die u kunt kopen (wees voorzichtig, ze kunnen in de huid van uw hond graven). Maar als het haar van uw hond mat is, of snel gaat klitten, kunt u beter een borstel gebruiken. De vacht van uw hond moet ten minste twee keer per week worden geborsteld. Als de vacht van uw hond na het borstelen nog vettig is, kunt u hem met een beetje water afspuiten. Maar als de vacht van uw hond dit beu is, is het tijd om hem een bad te geven.

U kunt er de voorkeur aan geven de vacht van uw hond eerst te besprenkelen, en dan opnieuw te borstelen of te borstelen. Of misschien wilt u de vacht van uw hond helemaal borstelen. Wat u ook kiest, zorg ervoor dat u zowel de buitenste laag (ondervacht) als de binnenste laag borstelt (goed trainen, want borstelen is niet alleen goed voor uw hond, maar ook voor u).1x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.